Śr 12 Mar 2025

Jak poprawić pamięć - co pić i jeść

Co pić i co jeść, żeby poprawić pamięć. Jakie produkty pomagają zapobiegać demencji. Podpowiadamy!

Jak poprawić pamięć - co  pić i jeść

Herbata z gojnika poprawia pamięć

Gojnik, nazwa łacińska tej rośliny to sideritis, zwany jest także szałwią libańską, grecką herbatą górską, herbatą pasterzy lub herbatą olimpijską. Roślina popularna jest w krajach śródziemnomorskich oraz w południowo-wschodniej Europie. Rośnie w wysokich partiach gór, z dala od cywilizacji i jest bogactwem żelaza, kobaltu, cynku, potasu, magnezu, sodu i olejków eterycznych. Od wieków stosowana jest jako lekarstwo na różne dolegliwości. 

Wg niemieckich naukowców, regularne picie naparu z gojnika ma doskonałe działanie w przypadku demencji i choroby Alzheimera. Podnosi wydajność mentalną mózgu i hamuje stany zapalne. Mózg efektywniej pracuje, co ma wpływ na lepszą pamięć oraz koncentrację. Regularne spożywanie naparu z gojnika zapobiega powstawaniu choroby Alzheimera. Ponadto codzienne picie herbaty górskiej przez kilka miesięcy może cofnąć chorobę, gdyż usuwa złogi białkowe, które powstają w mózgu i są odpowiedzialne za demencję starczą i chorobę Alzheimera.

Napar z gojnika ma delikatny smak i przyjemny aromat. Suszony gojnik należy zalać wrzącą wodą i parzyć od 5 do 10 minut pod przykryciem. Do naparu można dodać inne zioła, jak np. miętę, a także imbir, miód oraz cytrynę. Najsilniejsze działanie mają kwiaty gojnika, gdyż zawierają najwięcej olejków eterycznych. Kupując, warto zwrócić uwagę, aby wybrać całe zioło, czyli łodygę z kwiatem.

gojnik poprawia pamięć

Deyan Vasilev ( Dido3 ), CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

 

Napar z żeń-szenia na lepszą pamięć

Żeń-szeń, nazwa łacińska rośliny to Panax ginseng, ma bardzo wszechstronne działanie. Uprawiany jest w wielu krajach, m.in. w Korei Południowej, Chinach, Japonii, Rosji i Ameryce Północnej. Roślina rośnie powoli, nawet do ośmiu lat. Do celów medycznych najczęściej wykorzystuje się korzenie i kłącza, gdyż właśnie w nich zamknięte jest bogactwo składników aktywnych, takich jak minerały o charakterze elektrolitów, aldehydy, witamina E, beta-karoten, kwasy organiczne, a także wapń, miedź, fosfor, cynk, potas, żelazo i magnez. Korzeń żeń-szenia suszy się na słońcu lub w temperaturze 100-200 stopni. 

Stosowanie rzeń-szenia poprawia ogólną kondycję organizmu, zwiększa witalność, pomaga w walce ze stresem. Jednak najbardziej znany jest wpływ żeń-szenia na pamięć i koncentrację. Stosowany profilaktycznie, korzystnie wpływa na pracę mózgu, wykazuje właściwości neuroprotekcyjne, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, np. choroby Alzheimera, a w czasie  trwania choroby, spowalnia jej rozwój. Ponadto może wpływać na poprawę funkcji poznawczych. Badania wykazały, że stosowanie żeń-szenia wpływa korzystnie na funkcje mózgu, w tym na procesy zapamiętywania, uczenia się, koncentracji i kojarzenia. 

Szczególnie zalecana jest odmiana syberyjska rzeń-szenia, ze względu na wysokie stężenie substancji aktywnych poprawiających pracę mózgu. 

Żeń-szeń występuje najczęściej w formie naparów, tabletek i nalewek. Aby uzyskać napar, należy zalaż jedną łyżeczkę suszonego ciętego korzenia wrzątkiem i parzyć przez ok. 10-5 minut. Można także dodać mielony susz (3 g) do jogurtu, soku lub deseru.

Medicine Stock photos by Vecteezy

 

Zielone oliwki na luki w pamięci

Oliwki to owoce drzewa oliwnego, rosnące najczęściej w rejonie Morza Śródziemnego oraz w części Afryki. Występują w trzech kolorach: zielonym, czerwonym i czarnym, a ich kolor zależy od stopnia dojrzałości, czyli momentu, w którym zostały zebrane.

Oliwki są bogate w składniki odżywcze takie, jak witaminy A, B, E i C oraz błonnik, minerały, czy magnez. Poadto występujące w oliwkach polifenole, to naturalny związek chemiczny, który poprzez redukcję stresu w mózgu poprawia pamięć. Jednym z polifenoli jest oleokantal, który wg naukowców z University of Luisiana w USA, zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera. Zmienia strukturę białek neurotoksycznych, uczestniczących w procesie otępienia, które prawdopodobnie przyczyniają się do wyniszczających skutków tej choroby. Spożywanie zatem większej ilości oliwek lub produktów z oliwek może pomóc obniżyć ryzyko takich chorób, jak choroba Alzheimera lub demencja.

Już pięć sztuk zielonych oliwek dziennie, chroni przed procesami miażdżycowymi w mózgu.

Także regularne spożywanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia może uchronić nas przed rozwojem demencji i choroby Alzheimera. Oliwa z oliwek nie tylko wzmacnia serce, ale także mózg.

oliwki-zielone-pamiec

Image by azerbaijan_stockers on Freepik

 

zdjęcie główne Image by Racool_studio on Freepik

Udostępnij