So 20 Kwi 2024

Jak umyć przypalony garnek

To może zdarzyć się każdemu. Chwila nieuwagi i garnek przypalony. Polecamy sprawdzone sposoby na umycie spalenizny i uratowanie garnka, patelni, czy rondelka.

Jak umyć przypalony garnek

Jeśli przypalimy garnek, najlepiej od razu zabrać się za usunięcie powstałego osadu, aby nie zdążył on zaschnąć na ściankach naczynia. Delikatne przypalenia możemy spróbować umyć wodą z płynem do mycia naczyń. Jeśli spalenizna zdąży zaschnąć, wlejmy do naczynia ciepłą wodę, w celu odmiękczenia osadu. Do pozbycia się przypalonej warstwy możemy użyć też kuchennej łopatki, takiej która nie porysuje powłoki. Jako czyścik świetnie sprawdzi się zwinięta w kulkę aluminiowa folia. Gdy jednak zwykła woda z płynem do naczyń nie dadzą rady, garnek możemy uratować innymi domowymi sposobami. W tym celu mogą nam pomóc produkty, które każdy z nas powinien mieć w kuchennej szafce.

Soda oczyszczona

Doskonałym sposobem na pozbycie się spalenizny w garnku jest zastosowanie pasty z sody oczyszczonej. Aby ją przygotować, mieszamy niewielką ilość sody (1-2 łyżeczki) z odrobiną wody, aż do uzyskania konsystencji papki. Taką miksturą delikatnie smarujemy przypalone powierzchnie i pozostawiamy na ok. 15-20 min. Po tym czasie myjemy garnek ręcznie.

Jeśli garnek jest mocniej przypalony, do jego wyczyszczenia możemy zastosować wodny roztwór sody. Na dno garnka wsypujemy sodę oczyszczoną i zalewamy ją wodą. Taką mieszaninę gotujemy w przypalonym naczyniu przez kilka minut. Następnie wylewamy, a ostudzony garnek myjemy ciepłą wodą z płynem do naczyń.

Uwaga! Pamiętajmy, że sody oczyszczonej nie należy używać do czyszczenia naczyń aluminiowych, gdyż może ona spowodować przebarwienia na powierzchni garnków. Z kolei soda doskonale wyczyści garnki ze stali nierdzewnej, emaliowane i ceramiczne. 

Kwasek cytrynowy

Do usunięcia zachniętej spalenizny w garnku możemy zastosować popularny kwasek cytrynowy. Wsypujemy do przypalonego naczynia opakowanie kwasku cytrynowego i zalewamy niewielką ilością wody (3-5 cm wysokości, ale tak żeby woda przykryła przypalenia na bokach garnka). Wodę z rozpuszczonym kwaskiem zagotowujemy i chwilę gotujemy na małym ogniu. Następnie wylewamy i po ostygnięciu naczynia, myjemy go ręcznie gąbką i wodą z płynem do mycia naczyń. Kwasek dodatkowo odświeży i nabłyszczy naczynie.

Uwaga! Pamiętajmy, że nie kwasku cytrynowego nie należy stosować do mycia naczyń emaliowanych, ceramicznych i z powłoką teflonową. Idealnie za to sprawdzi się w przypadku garnków ze stali nierdzewnej.

Sól kuchenna

Inny sposób na przypalony garnek, to roztwór wody z solą. Aby go przygotować, wlewamy do garnka wodę (ok. 3–5 cm wysokości) i zagotowujemy ją. Do wody wsypujemy kilka łyżek soli. Jeśli garnek jest mocno przypalony, możemy mieszaninę gotować w naczyniu przez kilka minut. Następnie taki roztwór pozostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Na drugi dzień myjemy garnek ciepłą wodą i płynem do naczyń. 

Uwaga! Pamiętajmy, że nie należy używać soli do mycia garnków ceramicznych. Można za to wykorzystać sól do wyczyszczenia garnków ze stali nierdzewnej, emaliowanych, aluminiowych, i z powłoką teflonową. 

Ocet

Dobrym sposobem na wyczyszcznie przypalonego garnka, jest zastosowanie octu. Możemy użyć zarówno octu spirytusowego, jak i winnego. Sporządzamy roztwór wody z octem w proporcji 2 łyżki octu na pół szklanki wody. Taką mieszaninę pozostawiamy na pewien czas w brudnym naczyniu, następnie wylewamy i garnek myjemy ciepłą wodą i płynem do naczyń. 

W przypadku mocniejszych zabrudzeń zagotowujemy roztwór w przypalonym garnku i gotujemy przez kilka minut. Po tym czasie najlepiej pozostawić miksturę w naczyniu na całą noc. Rano wylewamy i myjemy garnek ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń.

Uwaga! Pamiętajmy, że nie stosujemy octu do mycia garnków emaliowanych, gdyż może on powodować ich matowienie. Ocet za to możemy użyć do wyczyszczenia garnków ze stali nierdzewnej i aluminiowych.

Ryż

Kolejnym domowym sposobem na wyczyszczenie przypalonego garnka jest ryż. Na dno naczynia wsypujemy garść ryżu i zalewamy niewielką ilością wody (ok. 1 szklanka), a następnie zagotowujemy. Gotujemy przez kilkanaście minut i gdy ryż zmięknie pozostawiamy garnek z zawartością do ostudzenia. Usuwamy zagotowany ryż i myjemy garnek tradycyjnie ciepłą wodą z płynem do naczyń.

Uwaga! Ryż możemy zastosować do każdego rodzaju garnka.

fot: freepik

Udostępnij