Czw 09 Maj 2024

Popularne płatki śniadaniowe wycofane ze sprzedaży!

Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące popularnych płatków żytnich, w których wykryto substancję rakotwórczą. Spożywanie tych płatków może stanowić podwyższone ryzyko dla zdrowia.

Popularne płatki śniadaniowe wycofane ze sprzedaży!

Chodzi o żytnie płatki firmy Lubella. Przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną badania wykazały, że produkt zawiera wysoki poziom akryloamidu, substancji która zaliczana jest do związków rakotwórczych dla ludzi. Oznacza to, że spożywanie płatków może stanowić podwyższone ryzyko dla zdrowia.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt: Płatki żytnie, Lubella, 500 g
Data minimalnej trwałości / Numer partii: 25.11.2023 L211253LG
Data minimalnej trwałości / Numer partii: 26.11.2023 L211263LG
Producent: MW Food Sp. z o.o., ul. Chopina 10, 34-100 Wadowice

Producent zdecydował o wycofaniu płatków żytnich ze sprzedaży. Wyjaśnia także, że akryloamid jest produktem procesu termicznego i jest codziennie spożywany przez ludzi na całym świecie. Do tej pory nie ustalono maksymalnych dopuszczalnych poziomów akryloamidu. Oznacza to, że nie wiadomo, jakie ilości tej substancji są bezpieczne dla zdrowia człowieka.

Co to jest akryloamid?

Akryloamid jest substancją chemiczną, która powstaje podczas obróbki termicznej żywności. Dotyczy to szczególnie produktów bogatych w węglowodany. Jest on obecny w wielu produktach spożywczych. Akryloamid może być szkodliwy dla zdrowia człowieka, ponieważ prawdopodobnie jest rakotwórczy. Długotrwałe spożywanie akryloamidu może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak nowotwory.

Jak wyeliminować akryloamid z posiłków?

Aby aminimalizować spożywanie akryloamidu należy zwracać uwagę, jak przygotowujemy potrawy. Należy przede wszystkim unikać przypalania jedzenia, gdyż właśnie wtedy tworzy się najwięcej akryloamidu. Warto także czytać etykiety produktów i unikać tych, które zawierają wysokie poziomy akryloamidu.

Udostępnij