Wt 16 Kwi 2024

Aromatyzowane wino Królowej Bony - przepis

Królowej Bonie zawdzięczamy nie tylko wprowadzenie do polskiej kuchni wielu warzyw i przypraw, ale także, o czym niewielu wie, przepisu na aromatyzowane wino

Aromatyzowane wino Królowej Bony
Czas przygotowania (min): 10
Trudność: Łatwy
Liczba porcji: None

Składniki

    • butelka czerowonego wina
    • imbir
    • 4 laski cynamonu
    • 6 ziaren czarnego pieprzu
    • 6 goździków
    • tarta gałka muszkatołowa - pół łyżeczki
    • gałązka świeżego rozmarynu
    • miód

Sposób przygotowania

Do litrowego zamykanego pojemnika (np. słoika) przelewamy wino z butelki. Kroimy imbir na kilka małych kawałków i razem z cynamonem, pieprzem i gałką muszkatołową dodajemy do wina. Zamykamy i pozostawiamy na 48 godzin w temperaturze pokojowej.

Przed degustacją możemy do wina dodać odrobinę miodu.

Obraz autorstwa 8photo na Freepik
Udostępnij
Average: 0
Rating Count: 0
You Rated: Not rated