So 27 Kwi 2024

Mięso z salmonellą wycofane ze sprzedaży!

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii mięsa w popularnej sieci sklepów. W mięsie mielonym wykryto salmonellę. Podjęto decyzję o wycofaniu partii mięsa ze sprzedaży.

Mięso z salmonellą wycofane ze sprzedaży!

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o partii mięsa zakażonego salmonellą. W mięsie mielonym produkowanym dla Lidl Sp. z o. o. sp. k. wykryto bakterie salmonelli. Podjęto decyzję o wycofaniu partii mięsa ze sprzedaży.

Prowadzone są także działania mające na celu wyjaśnienie przyczyn wystąpienia niezgodności.

Szczegółowe dane produktu:

Mięso mielone wołowe, schłodzone 400 g, "Rzeźnik codzienna dostawa"

Termin przydatności do spożycia: 27.09.2023

Producent: Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o., Golina, ul. Dworcowa 47 D, 63-200 Jarocin

Weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL 30063801 WE

Rzeźnik o numerze partii: 5508365 04011323.

Mięso produkowane jest dla Lidl sp. z o.o. sp. k., ul. Poznańska 48, Jankowice 62-080 Tarnowo Podgórne.

Zakażenie Salmonellą - objawy

Objawy zakażenia Salmonellą:

  • ból brzucha;
  • nudności;
  • wymioty;
  • gorączkę (do 39 stopni).

Pierwsze obawy zakażenia pojawiają się od 6 godzin do 7 dni od momentu styczności z czynnikiem zakaźnym.

Intensywne wymioty i biegunka mogą doprowadzić do odwodnienia organizmu. Mogą także wystąpić zaburzenia wodno-elektrolitowe. Pacjent może skarżyć się na senność, zaburzenia świadomości i zawroty głowy.

W większości przypadków choroba ustępuje w ciągu 3-7 dni. U małych dzieci oraz u osób starszych może dojść do rozwoju septycznej salmonellozy. Konieczna jest wówczas hospitalizacja.

Jak można zakazić się Salmonellą?

Do zakażenie bakterią Salmonelli może dojść poprzez:

  • spożywanie zanieczyszczonej żywności - jest to najczęstsza droga zakażenia bakterią. Spożywanie zanieczyszczonych produktów spożywczych - mięso, jaja czy mleko - które były niewłaściwie przechowywane, przetwarzane lub gotowane.
  • kontakt z zakażonymi zwierzętami - do zakażenia może prowadzić bezpośredni kontakt z zakażonymi zwierzętami (np. ptaki, gady, ssaki) i ich odchodami. Również niektóre zwierzęta domowe, np. żółwie, mogą być nosicielami bakterii Salmonella.
  • kontakt z produktami rolniczymi (owoce i warzywa) nawożonynymi skażonym nawozem, zakażoną wodą, l
  • brak higieny osobistej i warunków sanitarnych - np. mycie rąk po korzystaniu z toalety, czy kontakt z zwierzętami
  • spożywanie zanieczyszczonej wody pitnej 
  • osoba do osoby - zakażenie przenoszone bezpośrednio od osoby chorej (kiedy np. chora osoba ma objawy biegunki).
Image by mamewmy on Freepik
Udostępnij