Sposób przygotowania
Przygotowanie karpia po żydowsku zaczynamy od oczyszczenia ryby. Odcinamy głowę, usuwamy skrzela i oczy. Głowę myjemy i odkładamy jako składnik bulionu.
Usuwamy skórę i patroszymy rybę.
Głowę, skórę i kręgosłup wkładamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy obrane marchewki i cebule, sól i pieprz.
Zagotowujemy, a potem gotujemy na małym ogniu, im mniejszym tym lepiej.
Do posiekanej ryby dodajemy cebulę, macę, wodę, jajka, sól i pieprz.
Formujemy niewielkie klopsiki.
Wrzący bulion schładzamy 3-4 łyżkami zimnej wody i wkładay klopsiski.
Gotujemy dalej na małym ogniu pod przykryciem ok. 60 minut.
Wyjmujemy klopsiki, dodajemy kawałeczki marchewki, przecedzamy bulion i zalewamy karpia.
Zostawiamy na noc w lodówce.
Photo by Evgeniy Alekseyev from Pexels