Śr 24 Kwi 2024

Karp po żydowsku - przepis

Karp po żydowsku to propozycja nie tylko na Wigilię. Danie to jest szczególnie popularne w Małopolsce, ale swoich miłośników ma w każdym zakątku Polski. Prezentujemy przepis na to wyjątkowo smaczną potrawę z karpia.

Karp po żydowsku
Czas przygotowania (min): 120
Trudność: Średni
Liczba porcji: 3

Składniki

    • 1,5 kg karpia (lub innej białej ryby)
    • 2 jajka
    • 2-3 posiekane cebule
    • 2 łyżki pokruszonej macy
    • 2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
    • 0,5 szklanki wody

     

    Bulion - składniki:

    • pozostałości z karpia (skóra, kręgosłup, głowa)
    • 2 marchewki
    • 2 cebule
    • pieprz
    • sól

Sposób przygotowania

Przygotowanie karpia po żydowsku zaczynamy od oczyszczenia ryby. Odcinamy głowę, usuwamy skrzela i oczy. Głowę myjemy i odkładamy jako składnik bulionu.
Usuwamy skórę i patroszymy rybę.
Głowę, skórę i kręgosłup wkładamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy obrane marchewki i cebule, sól i pieprz. 
Zagotowujemy, a potem gotujemy na małym ogniu, im mniejszym tym lepiej.

Do posiekanej ryby dodajemy cebulę, macę, wodę, jajka, sól i pieprz. 
Formujemy niewielkie klopsiki
Wrzący bulion schładzamy 3-4 łyżkami zimnej wody i wkładay klopsiski. 
Gotujemy dalej na małym ogniu pod przykryciem ok. 60 minut.

Wyjmujemy klopsiki, dodajemy kawałeczki marchewki, przecedzamy bulion i zalewamy karpia.
Zostawiamy na noc w lodówce. 

 

Photo by Evgeniy Alekseyev from Pexels

Udostępnij
Average: 0
Rating Count: 0
You Rated: Not rated