Sposób przygotowania
Dzień wcześniej dokładnie płuczemy pszenice, zalewamy wodą i zostawiamy na noc.
Zalewamy mak gorącym mlekiem, garnek przykrywamy i zostawiamy do ostygnięcia na noc.
Następnego dnia odcedzamy pszenicę, ponownie zalewamy świeżą wodą i gotujemy do momenty uzyskania miękkości do miękkości.
Studzimy pszenice i odcedzamy.
Odcedzamy mak od mleka na sitku wyłożonym ściereczką.
Odciskamy tak, żeby wysechł.
Jeśli nie jest zmielony, mielimy przynajmniej 2 razy.
Prażymy orzechy na suchej patelni i zostawiamy do ostygnięcia.
Ściągamy skórkę z orzechów laskowych.
Siekamy orzechy i odstawiamy na bok
Przekrajamy wzdłuż laskę wanilii i wyjmujemy ziarenka.
Dodajemy do maku miód, ziarenka z wanilii i dokładnie mieszamy.
Dodajemy orzechy, rodzynki, migdały, pokrojoną skórkę pomarańczową i małe kawałki figi. Dodajemy pszenicę.
Schładzamy gotową kutie w lodówce przed podaniem.