Wt 12 Lis 2024

Kutia - przepis

Przepis na jedno z najbardziej popularnych dań wigilijnych - słodką kutię.

Kutia
Czas przygotowania (min): 70
Trudność: Łatwy
Liczba porcji: 6

Składniki

    • 150g maku
    • 500ml mleka
    • pół szklanki pszenicy bez łusek 
    • 130g orzechów (włoskie, laskowe)
    • pół szklanki miodu
    • pół szklanki posiekanych migdałów
    • pół szklanki rodzynek
    • 1 laska wanili
    • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • 4 figi suszone

Sposób przygotowania

Dzień wcześniej dokładnie płuczemy pszenice, zalewamy wodą i zostawiamy na noc.
Zalewamy mak gorącym mlekiem, garnek przykrywamy i zostawiamy do ostygnięcia na noc.
Następnego dnia odcedzamy pszenicę, ponownie zalewamy świeżą wodą i gotujemy do momenty uzyskania miękkości do miękkości.
Studzimy pszenice i odcedzamy.
Odcedzamy mak od mleka na sitku wyłożonym ściereczką.
Odciskamy tak, żeby wysechł.
Jeśli nie jest zmielony, mielimy przynajmniej 2 razy.
Prażymy orzechy na suchej patelni i zostawiamy do ostygnięcia.
Ściągamy skórkę z orzechów laskowych.
Siekamy orzechy i odstawiamy na bok
Przekrajamy wzdłuż laskę wanilii i wyjmujemy ziarenka.
Dodajemy do maku miód, ziarenka z wanilii i dokładnie mieszamy.
Dodajemy orzechy, rodzynki, migdały, pokrojoną skórkę pomarańczową i małe kawałki figi. Dodajemy pszenicę.
Schładzamy gotową kutie w lodówce przed podaniem.

Image by valeria_aksakova on Freepik
Udostępnij
Average: 0
Rating Count: 0
You Rated: Not rated