Czw 21 Lis 2024

Makiełki - przepis

Makiełki to jeden z deserów często znajdujących się na stole wigilijnym. Głównym składnikiem jest mak i pieczywo. Poniżej znajduje się łatwy przepis, który pokazuje jak przygotować makiełki, inaczej nazywane makówkami.

Makiełki
Czas przygotowania (min): 40
Trudność: Łatwy
Liczba porcji: 10

Składniki

    •  800 g masy makowej 
    • 1 chleb (lub 2 bułki pszenne)
    • 1 szklanka mleka
    • orzechy (włoskie, laskowe, migdały)

Sposób przygotowania

Mieszamy masę makową z mlekiem, następnie zagotowujemy mieszając co jakiś czas.
Kroimy pieczywo na kromki.
Układamy pierwszą warstwę pieczywa na spodzie miski i pokrywamy warstwą masy makowej.
Na zmianę dodajemy warstwę pieczywa i masy makowej.
Wyrównujemy wierzch, dekorujemy orzechami.
P
rzykrywamy miskę i odstawiamy do lodówki na noc.
Podajemy w temperaturze pokojowej.

Image by valeria_aksakova on Freepik
Udostępnij
Average: 0
Rating Count: 0
You Rated: Not rated