Sposób przygotowania
Przygotowanie warzyw
Warzywa dokładnie myjemy i obieramy.
Ścieramy pietruszki, marchewki i seler na tarce o grubych oczkach.
Cebule kroimy w piórka, a por w plasterki.
Do dużej patelni wlewamy 3 łyżki oleju, a następnie smażymy cebulę do momentu zeszklenia.
Zwiększamy moc palnika i dodajemy resztę warzyw. Smażymy 5/6 minut.
Zmniejszamy ogień, dodajemy ziele angielskie, ziarenka pieprzu i liście laurowe.
Dolewamy 1,5 szklanki wody.
Zostawiamy na 10 minut, mieszając warzywa co jakiś czas (tak, by nie rozgotować warzyw).
W trakcie mieszania dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i cukier.
Na koniec dodajemy łyżkę oliwy i pieprz mielony.
Przygotowanie ryby
Dokładnie osuszamy filety rybne ręcznikami papierowymi.
Kroimy rybę na kawałki.
Dodajemy sól i pieprz.
Pokrojone kawałki obtaczamy w mące.
Rozgrzewamy patelnie z olejem.
Smażymy kawałki ryby na złoto z obu stron.
Przekładamy gotowe kawałki ryby na głębszy półmisek i przykrywamy przygotowanym sosem.
Zostawiamy do ostygnięcia, następnie przykrywamy i wkładamy do lodówki.
Danie podajemy w temperaturze pokojowej.
Image by valeria_aksakova on Freepik