Czw 21 Lis 2024

Ryba po grecku - przepis

Jedno z głównych dań na stole wigilijnym, czyli ryba po grecku. Poniżej prosty przepis na to tradycyjne danie.

Ryba po grecku
Czas przygotowania (min): 80
Trudność: Średni
Liczba porcji: 6

Składniki

  • Duszone warzywa

    • 500 g marchewki
    • 200 g korzenia selera
    • 200 g pietruszki
    • 100 g pora 
    • 1 duża cebula
    • 100 g koncentratu pomidorowego
    • 4 łyżki oleju
    • 7 ziaren ziela angielskiego
    • 4 małe listki laurowe
    • 10 ziarenek pieprzu czarnego

    Ryba

    • 1kg filetów z białej ryby (dorsz, mintaj)
    • mąka pszenna
    • sól, pieprz
    • olej 

     

Sposób przygotowania

 

Przygotowanie warzyw


Warzywa dokładnie myjemy i obieramy.
Ścieramy pietruszki, marchewki i seler na tarce o grubych oczkach.
Cebule kroimy w piórka, a por w plasterki. 
Do dużej patelni wlewamy 3 łyżki oleju, a następnie smażymy cebulę do momentu zeszklenia.
Zwiększamy moc palnika i dodajemy resztę warzyw. Smażymy 5/6 minut.
Zmniejszamy ogień, dodajemy ziele angielskie, ziarenka pieprzu i liście laurowe.
Dolewamy 1,5 szklanki wody.
Zostawiamy na 10 minut, mieszając warzywa co jakiś czas (tak, by nie rozgotować warzyw).
W trakcie mieszania dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i cukier.
Na koniec dodajemy łyżkę oliwy i pieprz mielony.

Przygotowanie ryby 


Dokładnie osuszamy filety rybne ręcznikami papierowymi.
Kroimy rybę na kawałki.
Dodajemy sól i pieprz.
Pokrojone kawałki obtaczamy w mące.
Rozgrzewamy patelnie z olejem.
Smażymy kawałki ryby na złoto z obu stron.
Przekładamy gotowe kawałki ryby na głębszy półmisek i przykrywamy przygotowanym sosem.
Zostawiamy do ostygnięcia, następnie przykrywamy i wkładamy do lodówki.

Danie podajemy w temperaturze pokojowej.

Image by valeria_aksakova on Freepik
Udostępnij
Average: 0
Rating Count: 0
You Rated: Not rated