Czw 21 Lis 2024

Uszka z grzybami - przepis

Jednym z najpopularniejszych dań wigilijnych jest barszcz czerwony z uszkami. Poniżej przedstawiamy przepis na uszka z grzybami.

Uszka z grzybami
Czas przygotowania (min): 120
Trudność: Łatwy
Liczba porcji: 10

Składniki

    • 4 suszone grzyby
    • 15 dag mąki
    • 1 jajko
    • 1 cebula 
    • 1 łyżka oleju
    • sól
    • pieprz
    • szczypta oregano

Sposób przygotowania

Po dokładnym umyciu grzybów, gotujemy je.
Następnie tworzymy ciasto z mąki i wody i dokładnie rozgniatamy. Ważne, żeby ciasto było bardzo ścisłe.
Osalamy je i odstawiamy.
Rozgrzewamy patelnie i zalewamy łyżką oleju, dodajemy ugotowane grzyby i posiekaną cebule.
Po przesmażeniu dodajemy oregano, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Wbijamy jajko do farszu, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Gotowe ciasto dokładnie i cienko rozwałkowujemy.
Następnie wycinamy małe kawałki w kształcie rombu.
Na każdy kawałek nakładamy farsz, sklejamy przekątne rombu i palcami formujemy uszka.
Gotowe uszka gotujemy w dużym garnku z lekko osoloną wrzącą wodą.  

Image by valeria_aksakova on Freepik
Udostępnij
Average: 0
Rating Count: 0
You Rated: Not rated