Przejedzenie to stan, w którym organizm nie może poradzić sobie z nadmiarem spożytego pokarmu. W wyniku przejedzenia często dokucza nam niestrawność, bóle brzucha, zgaga, czy wzdęcia i gazy. Oto kilka domowych sposobów na przejedzenie.
Domowe sposoby na przejedzenie - herbaty i napary
- herbata imbirowa - można ją przyrządzić ze świeżego kłącza lub ze sproszkowanego imbiru. Rozgrzewa żołądek, zwiększa produkcję soków trawiennych i przyspiesza przemianę materii.
- napar z majeranku - łagodzi wszelkie problemy gastryczne wynikające z niestrawności. Trzy łyżeczki majeranku, zalewamy szklanką wrzątku i trzymamy pod przykryciem przez 15 minut.
- czarna gorąca herbata - rozgrzewa, stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i pomaga organizmowi trawić tłuszcze,
- zielona herbata - szybko likwiduje uczucie pełności w żołądku,
- czerwona herbata - idealna, kiedy posiłek był zakrapiany alkoholem, likwiduje bowiem przykre skutki jego działania. Wspomaga też pracę wątroby, co pomaga uporać się z dużą ilością pokarmu.
- herbata z melisy lub rumianku - idealna przy bólu brzucha. Melisa łagodzi nudności
- napar z dziurawca - przy przedłużającej się niestrawności, zgadze i przy bólu głowy
Domowe sposoby na przejedzenie - zioła i przyprawy
- kminek lub koper - dobre na niestrawność. Łyżeczkę nasion popijamy szklanką ciepłej wody. Koper włoski działa rozkurczowo i zwalcza wzdęcia.
- siemię lniane - doskonale działa na żołądek i jelita. Należy przygotować kleik z siemienia lnianego. Zalej wrzątkiem łyżkę mielonego siemienia, zamieszaj i odstaw na kilka minut. Podaj przejedzonej osobie do wypicia. Polecany jest nawet osobom cierpiącym na wrzody żołądka!
Sposoby na przejedzenie dla dorosłych - odrobina alkoholu
- kieliszek mocnego alkoholu po posiłku - tylko dla dorosłych! Poprawia krążenie w jelitach i pobudzają pracę układu trawiennego. Wystarczy 50 g alkoholu, np. wódki z pieprzem, żołądkowej lub likieru ziołowego Jegermeister.
Pamiętajmy, że najlepszym sposobem na radzenie sobie z przejedzeniem jest oczywiście umiar i samokontrola.
Image by Anastasia Kazakova on Freepik