Czw 25 Kwi 2024

Jodła, sosna, czy świerk - jak wybrać i pielęgnować choinkę?

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, kupujemy prezenty, przygotowujemy świąteczne potrawy i z radością czekamy na ten wyjątkowy okres w roku. W naszych domach również robi się nastrojowo, pojawiają się świąteczne ozdoby, stroiki oraz podstawowy elementem świątecznej dekoracji, czyli choinka. Jakie drzewko wybrać, żeby jak najdłużej zdobiło nasze wnętrza?

Jodła, sosna, czy świerk - jak wybrać i pielęgnować choinkę?

Spis treści:

  1. Choinka żywa, czy sztuczna?
  2. Żywa choinka - jaki gatunek wybrać?
  3. Jak pielęgnować żywą choinkę?

Choinka żywa, czy sztuczna?

Wielu z nas decyduje się na zakup sztucznej choinki. Jest to przede wszystkim wydatek praktyczny i zwykle jednorazowy na kilka lat. Obecnie sztuczne drzewka niewiele odbiegają wyglądem od żywych choinek. Mają soczyście zielone i gęste igliwie, niektóre pokryte są sztucznym śniegiem lub ozdobione szyszkami. Jakie zalety posiada sztuczna choinka? Nie usycha, nie gubi igieł, co jest niezwykle ważne przy sprzątaniu, jest łatwa w przechowywaniu i wygodna w pielęgnacji. 

Jednak część z nas nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez żywej choinki. Taka choinka wprowadza niezwykły, świąteczny klimat. Niewątpliwą zaletą naturalnego drzewka jest niepowtarzalny, leśny zapach, który unosi się w mieszkaniu. Dlatego też decydujemy się na kupno żywego świerku, sosny, czy jodły, choć co roku musimy wydać na drzewko minimum kilkadziesiąt złotych.

Żywa choinka - jaki gatunek wybrać?

Decydując się na żywą choinkę, musimy pamiętać, że już sam gatunek drzewka świadczy o jego trwałości w warunkach domowych. Wśród ciętych choinek dostępnych na rynku możemy wymienić:

  • świerk polski - drzewko o stożkowej koronie i pięknym żywicznym zapachu. Świerk ma giętkie gałęzie i krótkie ciemnozielone, kłujące igły, które szybko schną i opadają. 
  • świerk kłujący srebrny - drzewko o stożkowej koronie i sztywnych gałęziach. Ma krótkie, kłujące igły o kolorach od sinozielonego po srebrzysty. 
  • sosnę - drzewko o oryginalnym kształcie. Sosna ma bardzo długie, cienkie igły (4-8 cm) i co ważne - niezbyt kłujące. Jej sztywne gałązki są skierowane w dół. Drzewko ma naprawdę piękny i intensywny zapach.
  • jodłę kaukaską - bujne drzewko o stożkowej, regularnej koronie i sztywnych, gęstych gałęziach. Mają jasne, niekłujące igły, które długo utrzymują się na gałązkach i nie opadają lecz usychają, co stanowi jej niewątpliwą zaletę. W sprzyjających warunkach jodła może dekorować mieszkanie nawet przez 2 miesiące.
  • jodłę Frasera - drzewko o stożkowej regularnej koronie i ciemno zielonych, błyszczących igłach, które długo się utrzymują. Charakteryzuje ją bardzo przyjemny zapach.

Jeśli chodzi o zapach choinki, to sosna i jodła zaczynają pachnieć, gdy poruszymy ich gałązkami. Z kolei świerk, nawet gdy go nie dotykamy, intensywnie pachnie żywicą.

Którą zatem choinkę wybrać? Kupując żywe drzewko musimy wiedzieć, że drzewka najpopularniejszego świerku pospolitego są najmniej trwałe i zazwyczaj dość szybko gubią igły. Dlatego warto kupić nieco droższy świerk srebrny. Jodła jest nieco bardziej trwała, a najtrwalsza powinna być sosna. Jednak zdarza się, że to jodła wytrzymuje w mieszkaniu ponad 1,5 miesiąca.

Jak pielęgnować żywą choinkę?

Jeśli zdecydujemy się na zakup żywej choinki, warto wiedzieć, który gatunek wybrać i co zrobić aby choinka dłużej stała i nie gubiła igieł. Aby drzewko jak najdłużej cieszyło nas swoim wyglądem, zwróćmy uwagę na kilka kwestii w momencie zakupu.

Najlepiej nabyć ją w sprawdzonym miejscu. Kupując choinkę, wybierzmy przede wszystkim świeże drzewko. Gdy kupujemy ciętą choinkę, bez korzeni, musimy sprawdzić, jak wygląda odcięta część pnia. Jeżeli jest jasna i ma kropelki żywicy, to znaczy, że drzewko jest świeżo ścięte. Panadto  sprawdźmy, czy igły są lśniące i mają soczysty zielony kolor, czy są mocno przytwierdzone do gałązek, a gałązki czy są giętkie i elastyczne.

Żywe drzewka wymagają aklimatyzacji do warunków domowych. Po przyniesieniu choinki do domu należy ją zahartować i najlepiej umieścić na 2-3 dni w temperaturze ok. 10 st. C, może to być piwnica, albo balkon, a dopiero potem przenieść ją do właściwego pokoju. Tak przygotowane drzewko odwdzięczy się nam zdrowym kolorem igieł i pięknym zapachem.

Stawiając choinkę w domu, pamiętajmy, aby ustawić ją z dala od grzejnika lub kominka. W przeciwnym wypadku drzewko szybko wyschnie i zgubi igły. W pokoju, w którym stoi choinka, temperatura nie powinna przekraczać 20 st. C. Cięte drzewka należy wstawić do specjalnego stojaka, który wypełniamy wodą. Musimy pamiętać, aby codziennie sprawdzać poziom wody w stojaku i uzupełniać jej niedobór. Poziom wody nie może opaść poniżej linii pnia drzewka. Odpowiednio nawadniana choinka nie będzie gubiła igieł tak szybko jak przesuszona. Choinkę najlepiej podlewać letnią wodą.

W sklepach ogrodniczych i kwiaciarniach dostęne są także specjalne preparaty odżywcze, które warto raz na jakiś czas dodać do wody, którą podlewamy drzewko w stojaku. Dzięki temu dostarczymy choince wszystkich niezbędnych składników, aby zdrowo wyglądała, nie gubiła igieł i pięknie pachniała przez długie tygodnie.

Wybierając światełka na choinkę, kupmy te z żarówkami ledowym zamiast standardowych światełek, które wytwarzają dużo ciepła.

Ważne! Żywe choinki, a w szczególności sosna, zapewniają aromaterapię w wydaniu domowym. Jej obecność powoduje, że giną występujące w powietrzu bakterie chorobotwórcze oraz wirusy. Dzięki temu domownikom lżej się oddycha.
 

Image by jannoon028 on Freepik

Udostępnij