Czw 28 Mar 2024

Naleśniki - fit przepis na słodko i na słono

Naleśniki lubi chyba każdy. Kojarzą się z dzieciństwem, są łatwe w przygotowaniu i można je przyrządzić na wiele sposobów. Aby były niskokaloryczne, warto zamienić niektóre składniki i korzystać ze zdrowych dodatków o niskiej wartości kcal. Jak to zrobić?

Naleśniki - fit przepis na słodko i na słono

Fit naleśniki na słodko

Jeśli chodzi o słodkie naleśniki, fit przepis nie powinien obejmować zwykłego cukru. Jest on bardzo kaloryczny, a na dodatek niezdrowy. W celu zminimalizowania kalorii warto wykorzystać erytrytol. Jest to lepszy zamiennik cukru, który nadaje naleśnikom słodyczy, ale nie wnosi żadnych kalorii do potrawy. Poza tym należy skorzystać także z mleka o jak najniższej zawartości tłuszczu lub z napoju roślinnego bez dodatku słodzików.

Mąka pszenna ma podobną wartość kaloryczną do pozostałych mąk dostępnych na rynku, więc warto wybrać po prostu swoją ulubioną. Poza tym do ciasta trzeba dodać jeszcze łyżkę oliwy, jajko i nieco wody gazowanej. Przepis na fit naleśniki nie różni się zatem zbytnio od klasycznego. Kluczowe jest to, z czym zje się usmażone placki. Jeśli chodzi o dżemy, to najlepiej wybierać te wykonane w 100% z owoców. Niestety, wiele konfitur dostępnych w sklepach ma bardzo dużo cukru i należy ich unikać.

Warto przygotować nadzienie z twarogu chudego, ponieważ on dostarcza najmniej kalorii ze wszystkich dostępnych na rynku. Można osłodzić go erytrytolem i dodać np. nieco borówek czy malin. Najlepszym sposobem na zwiększanie objętości dania jest dodawanie do niego ulubionych owoców. Do naleśników idealnie pasują m.in. truskawki, brzoskwinie czy jagody. Można przygotować także słodki sos na bazie jogurtu naturalnego np. z cynamonem i miodem.

Fit naleśniki na słono

Do przepisu na fit naleśniki na słono wystarczy nie dodawać żadnego cukru do ciasta. Warto skupić się na tym, aby placki były dość cienkie i nie smażyć ich na dużej ilości oleju. Łyżka oliwy dodana do ciasta zdecydowanie wystarczy, aby naleśniki nie przywierały do patelni. Jeśli chodzi o fit nadzienie, to bardzo dobrze sprawdza się przepis na szpinakowy farsz.

Aby go przygotować, najpierw należy podsmażyć pokrojoną drobno cebulę na niedużej ilości oliwy, a następnie dodać do tego umyte i starte na grubych oczkach tarki pieczarki. Gdy wypuszczą wodę, na patelnię można wrzucić liście świeżego szpinaku lub wersję mrożoną. Dobrze sprawdzi się np. ta posiekana. Gdy wszystko zmięknie i z patelni odparuje woda, całość można przyprawić i dokładnie wymieszać.

Takie nadzienie wykłada się na naleśniku, a następnie dodaje do niego nieco mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu. Całość zawiniętą w rulon można podpiec na suchej patelni, aby placek stał się delikatnie chrupki. Do dania pasuje sos czosnkowy wykonany na bazie jogurtu naturalnego, który jest niskokaloryczny. Wystarczy dodać do niego przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz. To idealna opcja na obiad dla całej rodziny, która nie dość, że jest pyszna i małokaloryczna, to jeszcze dostarcza do organizmu wiele wartościowych składników – wapń, żelazo czy witaminy.

 

Udostępnij