Co to jest Trapizzino?
Trapizzino wyglądem może przypominać popularną w Polsce knyszę, znacznie się jednak od niej różni. Jest to rzymska kanapka z ciasta do pizzy uformowanego w trójkątną kieszonkę zamkniętą po bokach, która wypełniona jest różnymi nadzieniami przygotowywanymi wg tradycyjnych włoskich receptur. Inaczej Trapizzino określane jest, jako nadziewana pizza na wynos. Ciasto jest charakterystyczne dla pizzy bianca - miękkie w środku i chrupiace na zewnątrz. A nadzienia typowe dla kuchni włoskiej i rzymskiej, mogą to być klopsiki w sosie pomidorowym (polpette al sugo), kawałki kurczaka w ziołach (pollo alla cacciatora), zapiekane bakłażany z parmezanem (parmigiana di melanzane), kantabryjskie sardele z serem burrata (Doppia Panna), czy ozorki w zielom sosie (Lingua in salsa verde). Sezonowo można trafić na Trapizzino dyniowo-migdałowe z serem pecorino.
Trapizzino zostało wymyślone w 2008 roku przez Stefano Callegari, rzymskiego producenta pizzy, założyciela sieci Trapizzino. Callegari chciał w jednym daniu połączyć swoje dwie miłości - miłość do pizzy oraz miłość do tradycyjnej rzymskiej kuchni.
Gdzie w Rzymie zjeść Trapizzino
Doskonałe Trapizzino w Rzymie można zjeść w klimatycznym Trapizzino Trastevere na Zatybrzu przy Piazza Trilussa idąc z mostu Ponte Sisto.