So 20 Kwi 2024

UWAGA! Salmonella w mięsie z LIDLa

Sanepid ostrzega, że w mielonym mięsie wołowym wyprodukowanym dla sieci Lidl wykryto bakterie Salmonella. Lidl wycofał całą partię mięsa ze sprzedaży.

UWAGA! Salmonella w mięsie z LIDLa

Zakażone mięso pochodzi z Zakładów Przemysłu Mięsnego Biernacki w Golinie. Chodzi o mięso sprzedawane pod marką Rzeźnik codzienna dostawa w opakowaniach po 400 g.

Szczegóły dotyczące produktu:

Producent: Zakłady Przemysłu Mięsnego Biernacki z siedzibą w Golinie

Nazwa: Rzeźnik codzienna dostawa (opakowania po 400g)

Numer partii: 00814922 z terminem przydatności do spożycia 2 marca 2022.

Sanepid informuje, że produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje w tym przypadku ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, nieodpowiednia temperatura przechowywania lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Uwaga! Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Udostępnij